Oleh Suliati Asri
Ketika pertama kali menikmatinya, rasanya persis sate ayam, cuma bezanya tektur dagingnya sedikit kasar.
Itulah yang penulis rasakan ketika menikmati sate burung unta di Negeri Sembilan Food Trail 2013, baru-baru ini.
Jika pertama kali menikmati sate burung unta, ia satu hidangan yang unik dan sukar dilafazkan dengan kata-kata.
“Uniknya hidangan sate ini adalah kandungan kolestrolnya rendah, justeru sesiapa saja boleh menikmati keenakannya.
“Uniknya hidangan sate ini adalah kandungan kolestrolnya rendah, justeru sesiapa saja boleh menikmati keenakannya.
HIDANGAN sate burung unta yang unik.
“Dagingnya lebih lembut dan tidak seliat daging biasa,” kata Syed Azlan Syed Abdullah, Penyelia Ladang, Jelita Ostrich Farm.
Beliau berkata, sate burung unta yang disajikan di Jelita Ostrich Farm ini adalah terhad.
“Sate ini tidak dapat dihidangkan setiap masa kerana bergantung kepada bekalannya.
“Justeru, pengunjung perlu menghubungi pejabat pengurusan untuk mengetahui bekalannya sebelum datang.
“Tetapi, pengunjung juga boleh datang untuk melakukan pelbagai aktiviti bersama burung unta yang dibuka dari jam 9 pagi hingga 5 petang,” katanya.
Secucuk sate burung unta dijual RM1.80 dan menariknya, ia diperap semalaman supaya sebati dan lebih sedap.
Mahu merasai sendiri keenakannya, kunjungan ke Jelita Ostrich Farm yang di Batu 6, Mukim Pantai, Jalan Jelebu, Seremban.
Sumber:Harian Metro